Кошик
4501 відгук
Оптові товариПереглянути
БУШЕ - Картонна упаковка
Графік роботи
  • Понеділок
    07:3014:00
  • Вівторок
    07:3014:00
  • Середа
    07:3014:00
  • Четвер
    07:3014:00
  • Пʼятниця
    09:0013:00
  • Субота
    Вихідний
  • Неділя
    Вихідний
Контакти
+380 (93) 144-67-06
Viber (пишіть)
БУШЕ
Київ, Україна
bushe.kiev.ua@gmail.com+380931446706
+380 (93) 144-67-06

Тара та упаковка для харчових продуктів

Тара та упаковка для харчових продуктів

Тара являє собою величезну кількість найменувань для упаковки різних товарів. Так як будь-яка упаковка дуже сильно відрізняється по призначенню, по матеріалу з якого виготовлена і т. д., була прийнята класифікація з дев'яти пунктів:


1. Функціональне призначення тари.

2. Однократність або багаторазовість використання.

3. До якого виду належить.

4. Методи, застосовані при виготовленні.

5. Особливості конструкції.

6. Стійкість до ваги, пошкоджень та інших навантажень.

7. Стійкість до атмосферних, погодних впливів.

8. Матеріал, використаний при виготовленні.

9. Вид упаковки.

Також тара підрозділяється на тару-обладнання, споживчу, цехову і транспортну.

Зовнішня (транспортна) тара використовується для зберігання і переміщення товарів. Таку тару прийнято вважати самостійною транспортною одиницею.

Внутрішня (споживча) тара надходить до покупця разом з придбаним товаром. Як приклад – це можуть бути банки, флакони, коробки, пляшки, туби і т. д. Вартість такої упаковки обов'язково включена у вартість товару, що купується і оплачується споживачем. Безліч різних дизайнерських та рекламних компаній беруть участь у її розробці. Завдання такої тари не тільки упакувати запропонований товар, але і привернути увагу якомога більшої кількості покупців. Додатково споживча упаковка може підрозділятися на подарункову, а також порціонну.

Тара-обладнання призначена, в основному, для нетривалого зберігання товару, його укладання і переміщення.

Цехова упаковка потрібна для розподілу різних товарів у межах конкретного підприємства. Наприклад, ящики, контейнери, лотки.

В залежності від використання упаковку поділяють на одноразову, поворотну та багаторазову.

  • До одноразової відносять цукеркові коробки, сигаретні або сірникові пачки і т. д. Поворотну ж в обов'язковому порядку повертають постачальнику.

  • Багаторазову тару використовують по кілька разів, якщо це за сумісництвом ще і транспортна тара, вона підлягає поверненню.

  • Якщо ж така упаковка поєднує споживчі функції, вона залишається для багаторазового використання самим споживачем.


За належністю тара буває, по-перше загального користування, для застосування на різних підприємствах. По-друге, індивідуального користування, зазвичай виготовляється вона під замовлення.

Функціональне призначення передбачає універсальність використання упаковки, у неї, можливо, поміщати різні групи товарів. Буває також спеціалізована, вона призначена виключно для одного виду товарів.

Класифікація по конструкції підрозділяється на:

1. Розбірну. Її можна збирати і розбирати на декілька більш дрібних елементів.

2. Складну. Її не розбирають, але можна просто скласти, а потім розкласти без втрати форми.

3. Розбірно-складні. Поєднує всі позитивні можливість і розбірної і складної конструкції.

4. Закритою. Якщо в упаковці передбачена кришка або якесь інше закриває пристрій.

5. Нерозбірна. Всі з'єднувальні елементи нерухомі.

По способам промислового виготовлення поділяють:

  • Зварену тару;
  • Штамповану;
  • Бондарную;
  • Литу;
  • Клеєну та ін.


По фізичним властивостями розрізняють:

  • Жорстку (дерев'яні бочки, полімерні ящики),
  • Напівжорстку (будь-яка упаковка з картону),
  • М'яку (пакети різного обсягу, мішки),
  • Тендітну (скло).


Класифікація по стійкості до різних зовнішніх впливів підрозділяє тару на жиро-, пило-, волого-,паро-, світло - і газонепроникність.



Застосовуваний матеріал для виготовлення тари може бути скляним, полімерним, дерев'яним, металевим, картонним, керамічним, паперовим, полімерним, текстильним або комбінованим. При цьому тендітну тару, ніби скло перевозять в додаткових упаковках, наприклад, в картонних ящиках або дерев'яних, але з обов'язковим прокладним наповненням. Керамічна упаковка також відноситься до тендітної скляній тарі і перевозиться також з використанням додаткової упаковки.

В останні роки все більш значне поширення отримала полімерна упаковка. Вона легка, досить міцна і практично вологонепроникна.

Комбінована упаковка являє собою поєднання декількох елементів з різних матеріалів. Такі конструкції зазвичай не розбірні.

Класифікація за видом – бочка, мішок, пакет, каністра, фляга, пачка, пробірка, пляшка, стаканчик, туба, ящик, банку, барабан, ампула та ін.

При спробі класифікувати пакувальну тару слід пам'ятати, що ринок виробництва постійно розвивається, щорічно створюється безліч альтернативних матеріалів із застосуванням нанотехнологій. Наприклад, одна з американських компаній розробила і запустила у виробництво контейнер для упаковки різних рідин. На панелі контейнера розташовані кнопки, при натисканні яких відбувається дозоване впорскування різних добавок.

Звичайний, рядовий споживач стикається практично з усіма (крім тих, що використовуються на великих підприємствах) видами упаковки. І така тара як одноразова пластикова та паперова посуд вже давно і міцно увійшла в наше життя. Це ідеальний варіант для використання на природі, в поїздках та інших нетипових ситуаціях. Головне щоб така тара не заподіяла шкоди здоров'ю і була фінансово обтяжлива (щоб не шкода було викинути після використання). А для цього її потрібно вміти правильно вибрати.

При первинному огляді необхідно перевірити маркування, вона наноситися на дно посуду. Якщо символи вилка/келих присутні – все відмінно, можна користуватися. Якщо перекресленістикатися з продуктами харчування категорично не можна.

Вся тара одноразового використання поділяється на посуд для холодних страв (PS маркування), для гарячих (EPS маркування) і на універсальну посуд. Матеріал для гарячих і холодних страв – пластик, універсальна посуд виготовляється з картону. Важливо пам'ятати, що різнокольорові (або просто білі) стаканчики для холодних напоїв не призначені для алкоголю і кислих соків (цитрус або яблуко). Виникає хімічна реакція виділяє отруту. Він не виводитися з організму, при цьому відбувається руйнування і нирок, печінки і нервових клітин.

А ось посуд для гарячої їжі не тільки достатньо довго зберігає прийнятну температуру, але і не викликає отруйних реакцій, так як пройшов попереднє знезараження шляхом спінювання полістиролу. Така посуд не деформується від гарячих напоїв і цілком придатна для використання в мікрохвильовій печі. Лікарі стверджують, що користуватися такою посудом можна навіть дітям. З паперової одноразовим посудом набагато простіше ― якщо поліетилену немає, то його використання не завдасть шкоди не Вам, не природі.

Посуд з маркуванням PP на денці витримує навіть сильні перепади температурного режиму. Продукти в такій посуді можна зберігати в морозильній камері і тут же діставши розігріти в мікрохвильовій печі. Але ось алкоголь наливати в такий посуд також не можна. Відбувається виділення фенолу і формальдегіду, можуть постраждати не тільки печінка/нирки, але і зір. Важливо пам'ятати, що прибираючи за собою сміття ні в якому разі не можна його спалювати.

Маркування зі стрілками, що представляє собою трикутниксама екологічна і безпечна одноразовий посуд для будь-яких страв і будь-яких напоїв.



Общие правила при пользовании пластиковой посудой – нельзя пытаться использовать одноразовую посуду несколько раз. При использовании происходит разрушение защитного слоя, и при новом использовании высвобождаются ядовитые вещества: формальдегид, кадмий, фенол, свинец. Наливая в стаканчик теплую воду, нужно проследить, чтобы стаканчик не сминался и не деформировался. А самое главное – не должно быть никакого неприятного запаха.

Упаковочный материал может быть самым разнообразным. Одним из наиболее привычным и самым дешевым в финансовом плане является привычный всем пакет-майка. Его используют и для хранения, но в основном для переноски самых разнообразных товаров и пищевых продуктов

А вот самой дорогим упаковочным материалом в истории стали три золотые коробочки, продающиеся в одном из универмагов Японии. Коробочки были созданы для упаковки обедов и изготовлены из чистого золота самой высокой пробы, обед в них можно укладывать в три слоя. Вес «обеденных» коробочек не мал и составляет 3,35 кг. Ціна такої упаковки 220 тис. дол. за одну штуку. Світове перевагу в ціні такій упаковці забезпечено.

Інші статті
  • Великдень 2025: коли святкувати, традиції та духовне значення
    Великдень 2025: коли святкувати, традиції та духовне значення
    Великдень 2025 – коли святкувати, яких традицій дотримуватись і що він означає для віруючих? Цього року православні та католики зустрінуть Воскресіння Христове в один день – 20 квітня. Дізнайтеся про духовний сенс свята, підготовку, великодні звичаї та заборони. Христос воскрес!
    Повна версія статті
  • Як зробити гарні подарункові коробки власноруч.
    Як зробити гарні подарункові коробки власноруч.
    Бажаєте зробити подарунок ще більш особливим? Створіть подарунковій коробці своїми руками! У нашій статті ви знайдете 10 оригінальних ідей, які допоможуть вам перетворити упаковку на справжній витвір мистецтва. Прості матеріали, креативний підхід та трохи натхнення – і ваш подарунок засяє новими фарбами!
    Повна версія статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner