Кошик
4630 відгуків
Оптові товариПереглянути

Дякуємо за замовлення! Ми поки що відпочиваємо, але система вже його прийняла. Скоро зв’яжемось 💌 Дякуємо, що ви з нами 💙💛

БУШЕ - Картонна упаковка
Графік роботи
  • Понеділок
    07:3014:00
  • Вівторок
    07:3014:00
  • Середа
    07:3014:00
  • Четвер
    07:3014:00
  • Пʼятниця
    09:0013:00
  • Субота
    Вихідний
  • Неділя
    Вихідний
Контакти
+380 (93) 144-67-06
Viber (пишіть)
БУШЕ
Київ, Україна
bushe.kiev.ua@gmail.com+380931446706
+380 (93) 144-67-06

Щавель: Корисні властивості, секрети застосування та поради щодо вирощування

Щавель: Корисні властивості, секрети застосування та поради щодо вирощування

Щавель — багаторічна рослина з сімейства гречаних, до якої також відносяться гречка і ревінь. посуху, але в той же час він віддає перевагу вологому грунту і сонце.

Рід Rumex, до якого належить щавель, нараховує близько 200 видів. Рослина поширена в помірному кліматі Північної півкулі, але трапляється також у Південній Америці та Австралії. В Україні росте понад 25 видів, серед яких є як їстівні, так і дикорослі з лікувальними властивостями.

 

 Зміст статті:

  1. Щавель — джерело вітамінів   Багатий на вітаміни та мінерали

  2. Особливий кислуватий смак
    Смак із нотками лимона

  3. Історія та географія використання
    Відомий з часів Давнього Риму

  4. Види та сорти
    Садовий, кінський, овечий, французький

  5. Як обирати, зберігати й вирощувати
    Свіже листя, мінімальний догляд

  6. Використання в кулінарії
    Супи, соуси, пироги, салати

  7. Користь і протипоказання
    Покращує травлення, обережно з нирками



 

Щавель: корисні властивості, особливості та секрети використання

Щавель — це унікальна трав'яниста рослина з безліччю корисних властивостей. Він давно відомий людям, але в Україні довгий час вважався бур'яном. коли організму не вистачає корисних речовин.

Смак та кислотність

Смак щавлю запам'ятовується: кислуватий, свіжий, з нотками лимона, зелених яблук, суниці і навіть ківі. може зашкодити організму.

Історія щавлю

Історичні записи показують, що щавель використовувався в Стародавньому Римі, Греції та Єгипті, що вказує на його походження з Середземномор'я. у пізніший період, і сьогодні воно популярне у всьому світі.

Щавель у кухнях світу

Щавель можна знайти у стравах багатьох країн. У французькій та англійській кухні з нього готують «зелений соус», а в Німеччині та Grüne Sosse. песто зі щавлю з петрушкою та фісташками. В'єтнамі щавель подають як гарнір до традиційних супів та млинців.

Сезонність щавлю

Основний сезон щавлю починається в травні і триває до червня, хоча в теплицях його можна вирощувати і продавати цілий рік.

крафтові коробки

Види щавлю

Існує кілька видів і сортів щавлю. Наприклад, кінський щавель має гіркуватий смак і використовується в сушеному вигляді, а французький щавель має більш м'який смак, завдяки чому його додають у салати. Селекціонери вивели п'ять популярних сортів садового щавлю, що відрізняються по скоростиглості та формі листя.

Кінський щавель (Rumex confertus) часто використовують у народній медицині для лікування шлункових розладів. Коріння рослини має протизапальні та в’яжучі властивості. Вівчарський щавель (Rumex acetosella) відомий декоративним виглядом і невеликими листочками.

Склад та харчова цінність

Щавель - це вітамінний скарб, багатий на вітаміни А, В1, С, Е і К, а також мінералами, такими як калій, магній, залізо та мідь. У 100 грамах щавлю міститься всього 22 ккал, що робить його ідеальним продуктом для тих, хто стежить за харчуванням. Однак його рекомендується вживати в помірних кількостях - приблизно 50-100 грамів на день.

Щавель також містить яблучну й лимонну кислоти, дубильні речовини, флавоноїди й смоли, що мають антиоксидантні властивості. Після сушіння щавель стає менш кислим і м’якше впливає на травлення.

Як виростити щавель самостійно

Для посадки щавлю вибирайте сонячне місце з родючим ґрунтом, яке навесні звільняється від снігу та води.

Як вибирати та зберігати щавель

При виборі щавлю звертайте увагу на колір: свіже листя повинне бути яскраво-зеленим, пружним, без плям і пошкоджень. Існує кілька способів для тривалого зберігання: його можна заморозити, висушити або замаринувати.

Сушка — не тільки зручний спосіб зберігання, а й спосіб знизити кислотність продукту. Такий щавель добре підходить для супів і підлив.

Як готувати щавель

Щавель - універсальний продукт на кухні. З нього готують супи, соуси, омлети, додають у салати. або використовувати в начинках для пирогів та млинців.

Соуси на основі щавлю чудово поєднуються з рибою та м'ясом.

Якщо ви хочете трохи приглушити кислоту щавлю, його можна бланшувати, швидко проваривши в підсоленій воді.

Поєднання щавлю з іншими продуктами

Щавель відмінно поєднується з оливковою олією, м'ятою, петрушкою та іншими травами.

Чим можна замінити щавель?

Якщо у вас немає щавлю, його можна замінити лимонною цедрою або сумахом - пряністю зі схожою кислотністю. Як інші замінники також підійдуть ревінь, рукола або шпинат із додаванням лимонного соку.

Користь та шкода щавлю

Щавель цінується в народній медицині за цілющі властивості. Його листя використовується для примочок при забитих місцях, а чай із щавлю допомагає при болях у животі. Щавель містить органічні кислоти, які покращують травлення та підтримують здоров'я серцево-судинної системи. Завдяки високому вмісту вітаміну К щавель сприяє зміцненню кісток та профілактиці остеопорозу.

Коріння щавлю також має цілющі властивості. Настій кореня допомагає при застудах і розладах шлунка. Свіже листя прикладають до шкіри при запаленнях, екземі й опіках. При хворобах нирок щавель потрібно вживати обережно або виключити з раціону.

Однак щавель потрібно вживати помірно: через високий вміст оксалатів, він може бути шкідливий для людей з нирковими захворюваннями. Тому, незважаючи на користь щавлю, його не рекомендується вживати у великих кількостях.

 

Стаття від «БУШЕ» – упаковка, яка говорить про турботу і стиль 

Інші статті
  • День матері
    День матері
    День матері 2025 в Україні та світі: дати свята, історія, традиції, цікаві факти та ідеї, як створити теплу атмосферу для найдорожчих.
    Повна версія статті
  • Букети з атласних стрічок — краса, що не в’яне
    Букети з атласних стрічок — краса, що не в’яне
    Букети з атласних стрічок — це витончена альтернатива живим квітам, яка не втрачає своєї чарівності з часом. Вони виглядають ніжно, охайно й елегантно завдяки поєднанню кольорів та м’якому блиску стрічки. Кожна квітка створена вручну, а форма й деталі зберігаються роками. Такі букети з атласних стрічок чудово підходять для оформлення подарунків, весільного або святкового декору, фотозон і навіть як оригінальний сувенір. Їх легко поєднувати з іншими декоративними елементами — бантами,...
    Повна версія статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner